Ακολουθεί σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για την πρόσφατη (23 Νοεμβρίου 2018) συζήτηση των μαθητών του Σχολείου μας με την ιστορικό, κυρία Μαρία Ευθυμίου.

 Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Γονέων του ελληνικού τμήματος Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ.

Την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κα Μ. Ευθυμίου επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξέλλες ΙΙΙ και συνομίλησε με τους μαθητές και μαθήτριες των δύο τελευταίων τάξεων (S6 &S7) του ελληνικού τμήματος.

Η κα Μ. Ευθυμίου προσέφερε και προσφέρει δωρεάν σε δεκάδες χιλιάδες ακροατές, σε καθηµερινή βάση, σε όλη την Ελλάδα, εσπερινά µαθήµαταΠαγκόσµιας και Ελληνικής Ιστορίας. Συμμετέχει με τα online μαθήματά της στο πρωτοποριακό εγχείρημα του Πανεπιστημίου Κρήτης mathesis.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα 70 άρθρα και συµβολές σε επιστηµονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Το έτος 2013 τιµήθηκε µε το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστηµιακής Διδασκαλίας εις µνήµην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευµατικού”.

Η συζήτηση με τους μαθητές και μαθήτριες ξεκίνησε με την προβολή της ομιλίας που είχε δώσει στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα στο πλαίσιο της TEDxAcademy. Ο τίτλος αυτής της ομιλίας ήταν «Οι διαχρονικές δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα σε μια πορεία 4.000 ετών». Στην αρχή, η κα Ευθυμίου ανέλυσε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας μοναδικής για την αδιάλειπτη παρουσία της μέσα στον χρόνο, προνόμιο που ελάχιστες γλώσσες μπορούν να διεκδικήσουν στον παγκόσμιο χάρτη. Μετά την παρακολούθηση της ομιλίας της, οι μαθητές και οι μαθήτριες υπέβαλαν ερωτήσεις, εξέφρασαν τις σκέψεις τους αλλά και την αγωνία τους για τη θέση της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας μέσα σε ένα περιβάλλον ρευστό και ασαφές, συχνά ανταγωνιστικό. Θέλησαν να ακούσουν την άποψή της για πολλά ζητήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

Απειλείται η ελληνική γλώσσα σήμερα, όπως διατείνονται πολλοί;

Ποια είναι η θέση και η σημασία της Ελλάδας στον σύγχρονο γεωπολιτικό χάρτη;

Έχει η Ελλάδα να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες και λαμπρές προσωπικότητες στον επιστημονικό ή καλλιτεχνικό τομέα;

Ποιο φαίνεται να είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στάση της Ελλάδας σε αυτό πολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι;

Η κα Ευθυμίου απάντησε με ειλικρίνεια κατανοώντας την διττή ανάγκη των παιδιών να βρουν το στίγμα και τον δρόμο τους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπως αυτό του Ευρωπαϊκού Σχολείου, αλλά και να προσδιορίσουν την εθνική ταυτότητά τους σε συνάρτηση με αυτήν του Ευρωπαίου πολίτη.