Βρυξέλλες ΙΙΙ

Ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς των μαθητών/τριών της S1

Αγαπητοί γονείς,

γιατί τα παιδιά να επιλέξουν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στην S2 &S3;

Το ερώτημα αυτό καταλαβαίνω πως σάς απασχολεί, γιατί πράγματι είναι σοβαρό και επομένως αξίζει μια εμπεριστατωμένη απάντηση.

Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για ένα μάθημα που θα προκαλέσει άγχος και ανησυχία στα παιδιά σας. Θα ακολουθηθεί μέθοδος που θα στηρίζεται στη βιωματική μάθηση και στη διάδραση με τη σημερινή μορφή των Ελληνικών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο που εξακολουθεί να εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον σύγχρονο  Νεοέλληνα όχι μόνον να αναγνωρίζει αλλά και να κατανοεί παλαιότερους τύπους της γλώσσας του.

Στον 1ο κύκλο σπουδών (S2 &S3), λοιπόν, θα δοθεί έμφαση:

  • στο ετυμολογικό και στο λεξιλογικό μέρος ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, αλλά και να αφομοιώσουν και να εμπλουτίσουν τη σημερινή μορφή της. Στη διδακτική πράξη θα αξιοποιηθούν κουίζ, σταυρόλεξα, kahoot κ.ά.
  • στη σταδιακή εξάσκηση στη γραφή και στην ανάγνωση πολύ απλών φράσεων, ρητών, παροιμιών, αποφθεγμάτων, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα
  • και ταυτόχρονα, στην εξοικείωση των παιδιών με τον λεπτό και πολύ θεμελιώδη συντονισμό νου-ματιού-χεριού, πράγμα το οποίο συμβάλλει και στη συγκέντρωση και στον αυτοέλεγχο
  • στη νοηματική προσέγγιση σύντομων πεποιημένων κειμένων της αρχαίας ελληνικής
  • στην παρουσίαση και ανάλυση θεμάτων αρχαιογνωστικού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά πρώτον, να επαναλάβουν και να εμπεδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στο δημοτικό, και δεύτερον, να διευρύνουν το γνωστικό πεδίο τους σχετικά με την Αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Συγκεκριμένα, θα μάθουν για: τους ιερούς τόπους (Δωδώνη, Δελφούς, Ολυμπία), μυθολογία, ιστορία, φιλοσοφία, τέχνη, αρχιτεκτονική, μαθηματικά, τεχνολογία, μουσική, ιατρική, νόμους, πολιτεύματα κ.ά.
  • στην επαφή με πρωτογενείς πηγές (αγγειογραφίες, πλαστική, επιγραφές, σημαντικά κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας σε μετάφραση)
  • στην εξοικείωση των παιδιών με εικονική περιήγηση στα μεγάλα μουσεία του κόσμου τα οποία διαθέτουν μεγάλες συλλογές αρχαιοελληνικών έργων τέχνης, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Pergamonmuseum, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης κ.ά.
  • στη σύνθεση δημιουργικών εργασιών αξιοποιώντας ψηφιακές πηγές, όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού· θα ήθελα να σταματήσω ιδιαιτέρως σε αυτό το σημείο, για να υπογραμμίσω ότι το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών δεν πρόκειται να είναι αποκομμένο από τον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών και τα ζητούμενα του 21ου αιώνα. Επομένως, τα παιδιά θα ασκηθούν ταυτόχρονα και στιςψηφιακές δεξιότητες, όπως παραγωγή κειμένου, παρουσίαση (ppt), σωστή χρήση φυλλομετρητή, αναζήτηση έγκυρων και αξιόπιστων πηγών, χρήση λογισμικών κ.ά.

Με αυτούς τους στόχους και με αυτήν τη διδακτική προσέγγιση, τα παιδιά θα αντιληφθούν και θα κατανοήσουν τους τρόπους με τούς οποίους επέδρασαν και επιδρούν οι αξίες και τα ιδανικά του αρχαιοελληνικού πνεύματος στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού (π.χ. το ύφος του νεοκλασικισμού στην αρχιτεκτονική, που αναγνωρίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, ή οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής οργάνωσης μιας κοινωνίας). Εκτός τούτου, το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θα προετοιμάσει τα παιδιά, που ενδεχομένως επιστρέψουν στην Ελλάδα, να προσαρμοστούν ομαλότερα στο καινούριο εκπαιδευτικό και μαθησιακό περιβάλλον.

Κλείνοντας αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών είναι η πλέον κατάλληλη για τα παιδιά του Ευρωπαϊκού Σχολείου για να εξασκήσουν τη σκέψη και τον λόγο. Και δε θα πω τίποτε περισσότερο από αυτό που τόσο εύστοχα περιέγραψε η συγγραφέας Βιρτζίνια Γούλφ: «στα ελληνικά επιστρέφουμε όταν έχουμε κουραστεί από την αοριστία, από τη σύγχυση· κι από την εποχή μας».

Για οποιοδήποτε ερώτημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Με εκτίμηση

Κατερίνα Μανδρώνη, συντονίστρια L1 και Αρχαίων Ελληνικών

mandroai@teacher.eursceu