Αγαπητοί εκπρόσωποι, Αγαπητοί γονείς

μπορείτε να βρείτε το συνημμένο για το Ψήφισμα Συλλόγου Ελλήνων Γονέων εδώ

Σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης της ένωσης γονέων του ελληνικού τμήματος στις 18 Νοεμβρίου, εσωκλείουμε την έκθεση αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών.

PDF ->μπορείτε να βρείτε την έκθεση αποτελεσμάτων εδώ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΙΙΙ 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019 

ME ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ 

ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΕΕ 

βρείτε το παρακάτω συνημμένο εδώ

Αγαπητοί εκπρόσωποι,

Αγαπητοί γονείς 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης γονέων του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης και τη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων του ελληνικού τμήματος, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2018, ώρα 6.30 μμ, στην αίθουσα 1.του κτιρίου CCAB (Albert Borschette).

 Η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προγραμματίζεται να εξετάσει (μεταξύ 6.30 και 7.30 μμ) προτάσεις για την αναθεώρηση των καταστατικών διατάξεων (βλ. συνημμένο κείμενο).

Η διαδικασία για τη θεσμική συγκρότηση των οργάνων της Ένωσης αναγράφεται στο καταστατικό της https://elparentsbxl.eu/katastatiko/ καθώς και στο καταστατικό της ΑΡΕΕΕ https://apeeeb3.be/sites/default/files/uploads/APEEE_STATUTES_REV_AP.pdf

 

Α. Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

 1. Προτάσεις αναθεωρήσεων διατάξεων του καταστατικού.  
 2. Απολογισμός 2019 (η γραπτή έκθεση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://elparentsbxl.eu/to-ds/και παρατίθεται συνημμένη στην παρούσα πρόσκληση)
 3. Ειδικότερα θέματα του ελληνικού τμήματος (ιδίως η βαθμολογική εναρμόνιση και η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης)
 4. Προτάσεις ψηφισμάτων (μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019στην ηλεκτρονική διεύθυνσηelparentsbxl@gmail.com
 5. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη :

Nέου ΔΣ της Ένωσης (για τις αρχαιρεσίες των μελών του νέου  ΔΣ της Ένωσης προβλέπεται μία μόνο εξουσιοδότηση  από την/τον σύζυγο, που πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένο μέλος σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης)

 

Β. Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης των εκπροσώπων του ελληνικού τμήματος θα διεξαχθεί από κοινού με τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης και περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη :

α. Δύο (2) εκπροσώπων του ελληνικού τμήματος (Δημοτικού-Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου) στο ΔΣ της ΑΡΕΕΕ

β. Δύο (2) εκπροσώπων του ελληνικού τμήματος στα Εκπαιδευτικά Συμβούλια (Δημοτικού-Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου) του Σχολείου

Διευκρινίζεται ότι το καταστατικό της ΑΡΕΕΕ προβλέπει μία εξουσιοδότηση από άλλον εκπρόσωπο για τις αρχαιρεσίες εκπροσώπων  σε Εκπαιδευτικά Συμβούλια και ΔΣ της ΑΡΕΕΕ (ένας εκπρόσωπος για το Νηπιαγωγείο/Δημοτικό και ένας για το Γυμνάσιο, βλ. συνημμένο έντυπο).

 

Γενικές πληροφορίες

Όλοι οι υποψήφιοι παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την υποψηφιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση elparentsbxl@gmail.com δηλώνοντας τη θέση, στην οποία επιθυμούν να εκλεγούν μέχρι την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019.

 

            Όσοι γονείς δε διαθέτουν έγκυρο δελτίο εισόδου στα κτίρια της Ε.Ε., παρακαλούνται να  μας αποστείλουν το ονοματεπώνυμο καθώς και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους μέχρι την Παρασκευή, 15   Νοεμβρίου, 5 μμ στην ηλεκτρονική διεύθυνση elparentsbxl@gmail.com.

Παλαιά και νέα μέλη της Ένωσης μπορούν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους (25 ευρώ) για την περίοδο 2019-2020 κατά την προσέλευση ή και πρωτύτερα στο λογαριασμό της Ένωσης IBAN BE21 3774 2204 3603,
BICBBRUBEBBBankINGPatris GeorgiosΣτην τελευταία περίπτωση, την οποία παρακαλούμε να προτιμήσετε, παρακαλούμε να τυπώσετε και να προσκομίσετε το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής.  

 
           

            Θεωρούμε την παρουσία σας στις 18 Νοεμβρίου απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυρότερη δυνατή εκπροσώπηση του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου στις αποφάσεις που το καθορίζουν.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς και θερμές ευχαριστίες για την ανταπόκρισή σας,

Για το ΔΣ

 

Τάσος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Εξουσιοδότηση εκλογής εκπροσώπων ΑΡΕΕΕ και Εκπαιδευτικών Συμβουλίων 2019

Εξουσιοδότηση εκλογής εκπροσώπων στο ΔΣ της Ένωσης 2019

Σχέδιο τροποποίησης καταστατικού Ένωσης

Απολογισμός 2019

Σχεδιο ψηφίσματος

Αγαπητοί εκπρόσωποι, αγαπητοί γονείς,

Σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης της ένωσης γονέων του ελληνικού τμήματος  στις 15 Νοεμβρίου, εσωκλείουμε την έκθεση αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών, καθώς και τα πρακτικά της συζήτησης.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς που παρέστησαν και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για το έργο τους!

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου.

Με εκτίμηση

Το νέο ΔΣ

word -> Σχέδιο πρακτικών ΓΣ 15ης Νοεμβρίου 2018
PDF-> έκθεση αποτελεσμάτων ΓΣ

Γενική Συνέλευση 2018 – 15 Νοεμβρίου 2018, 7 μμ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ 2018 (PDF)

 

Αγαπητοί εκπρόσωποι, Αγαπητοί γονείς

Εν όψει της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης γονέων του ελληνικού τμήματος αυτήν την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018, 7 μμ, σας προωθούμε  τις εξουσιοδοτήσεις για τις αρχαιρεσίες. Διευκρινίζεται ότι το καταστατικό της ΑΡΕΕΕ προβλέπει μία εξουσιοδότηση από άλλον εκπρόσωπο  για τις αρχαιρεσίες εκπροσώπων  σε Εκπαιδευτικά Συμβούλια και ΔΣ της ΑΡΕΕΕ (ένας εκπρόσωπος για το Νηπιαγωγείο/Δημοτικό και ένας για το Γυμνάσιο), ενώ για τις αρχαιρεσίες των μελών του νέου  ΔΣ της Ένωσης προβλέπεται μία μόνο εξουσιοδότηση  από την/τον σύζυγο, που πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένο μέλος σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης.

 Όσοι γονείς δε διαθέτουν έγκυρο δελτίο εισόδου στα κτίρια της Ε.Ε., παρακαλούνται να  μας αποστείλουν το ονοματεπώνυμο καθώς και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους μέχρι την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 5 μμ στην ηλεκτρονική διεύθυνση elparentsbxl@gmail.com

Ελπίζουμε στη μαζική συμμετοχή σας στις αρχαιρεσίες και στη συζήτηση για τις προοπτικές του ελληνικού τμήματος.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ    

Εξουσιοδότηση εκλογής εκπροσώπων στο ΔΣ της Ένωσης (1)

Εξουσιοδότηση εκλογής εκπροσώπων ΑΡΕΕΕ και Εκπαιδευτικών Συμβουλίων2018 (3) (1)

Parents Association of the

Greek Section of the

Brussels European School III

Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2017

Γενική Συνέλευση Γονέων ελληνικού τμήματος

Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ

 

Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου 2017

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Η εκλογή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ένωσης Γονέων του ελληνικού τμήματος (Ένωσης) του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ (ΕΕΒ ΙΙΙ) τον Νοέμβριο 2016εντάχθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης του λειτουργικού ρόλου της Ένωσης εντός του Σχολείου, ιδίως με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού μελών στο Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του ΕΕΒ ΙΙΙ (ΑΡΕΕΕ) (Ι.Α.).

Επιπλέον, το Δ.Σ. παρακολούθησε από κοντά και συνέβαλε τα μέγιστα σε όλες τις διαδικασίες των εθνικών οργάνων (Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αρμόδια Διεύθυνση Υπουργείου Ελλάδας, επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ανώτατο Συμβούλιο, εθνικοί επιθεωρητές) που διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΓΓΕΣ) και στη λειτουργία του ελληνικού τμήματος (Ι.Β.).

Το ΔΣ συνεργάστηκε με τους εκπαιδευτικούς του ελληνικού τμήματος στην οργάνωση ποικίλωνυποστηρικτικών εκπαιδευτικών δράσεωνγια τους μαθητές με σκοπό τη διασύνδεση της σχολικής μας κοινότητας με πρόσωπα και φορείς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο πολιτισμό, τις επιστήμες και την εκπαίδευση. Θέλησε να δώσει ακόμη την ευκαιρία στους γονείς να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις σε θεματικούς άξονες που αφορούν το ρόλο τους και τις καθημερινές τους ανάγκες (Ι.Γ.).

Παράλληλα, το ΔΣ έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση θεσμικής κατοχύρωσης με την ολοκλήρωση της μετάφρασης στη γαλλική γλώσσα του εγκριθέντος (στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Νοεμβρίου 2016) καταστατικού, με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώπιον των βελγικών Αρχών για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας της Ένωσης (AISBL).(Ι.Δ.).

Το ΔΣ πίστεψε και επιχείρησε να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη βαθμιαία διαμόρφωση ενός “σχολείου αριστείας”με σεβασμό στις αρχές των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Η προσπάθειά αυτή ήταν δυναμική και ολομέτωπηθέτοντας τις επιμέρους δράσεις σε άμεση εφαρμογή, με την ενεργητική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων παραγόντων της σχολικής κοινότητας. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ιδιαίτερατην ουσιαστική συμμετοχή και εθελοντική συνεισφορά πολλών γονέων– μη μελών του ΔΣ, οι οποίοι (αυτο-)προτάθηκαν για επιμέρους δράσεις ή τομείς ευθύνης θέτοντας τον εαυτό τους στην υπηρεσία ενός κοινού οράματος για το καλό όλου του ελληνικού τμήματος.

Η αξιολόγηση που ακολουθεί επιχειρεί να καταγράψει αναλυτικά τα επιτεύγματα για το διάστημα Νοεμβρίου 2016 – Νοεμβρίου 2017 αλλά και τις μελλοντικές δυνατότητες και προκλήσεις. Σχετική συζήτηση θα λάβει χώρα στη Γενική Συνέλευση των γονέων του ελληνικού τμήματος στις 29 Νοεμβρίου 2017.

 

 

Ι. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ

Σε διάστημα του περασμένου έτους το ΔΣ επέτυχε τα ακόλουθα:

Α.ΑPΕΕΕ

Να συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία της ΑΡΕΕΕ με την πολυσχιδή δράση μελών της Ένωσης στα όργανα και σε ομάδες εργασίαςμε σκοπό την προβολή νέου οράματος και την καθημερινή επίλυση καθυστερήσεων, ατελειών και δυσλειτουργιών.

Οι Έλληνες εκπρόσωποι κάλυψαν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΑΡΕΕΕ με συνεχή παρουσία και ενεργή συμμετοχή σε όλες τις ομάδες εργασίας της ΑΡΕΕΕ, αλλά και στην Παιδαγωγική Επιτροπή. Μέσω της Ένωσης επιτεύχθηκε η ταχεία αλλά και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού τμήματος για όλες τις εξελίξεις, ενώ οργανώθηκε με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο η συνδρομή των Ελλήνων γονέων σε πρωτοβουλίες και δράσεις της ΑΡΕΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, επιτεύχθηκε ιδίως :

1) Hδιοικητική και οργανωτική επανίδρυση του οργανισμού (κανονισμός λειτουργίας ΔΣ, νέος κανονισμός εργασίας και ολοκληρωμένη πολιτική ανθρώπινου δυναμικού (συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του προσωπικού για πρώτη φορά στα χρονικά), εκπαίδευση προσωπικού, νέες συμβάσεις μεταφοράς και δραστηριοτήτων μετά το σχολείο, πολιτική προστασίας δεδομένων, ανάπτυξη λογισμικού ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εξωτερική ολοκληρωμένη αξιολόγηση του οργανισμού (auditrecommendations), προτάσεις για τη μελλοντική διαχείριση και αξιοποίηση των κεφαλαιακών διαθεσίμων)

2) Η κατάστρωση ενός συνολικού σχεδιασμού ηλεκτρονικής αναβάθμισης των υπηρεσιών της ΑΡΕΕΕ σε βάθος διετίας (ITPlan) με την μελλοντική ένταξη νέων υπηρεσιών για τις μεταφορές (π.χ. σύστημα καταγραφής της παρουσίας των παιδιών στα σχολικά λεωφορεία) και την υποστήριξη της ενσωμάτωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σε ένα ενιαίο σύστημα για όλες τις υπηρεσίες της ΑΡΕΕΕ.

Με πρωτοβουλία, οργάνωση και παρακολούθηση από μέλη του ΔΣ προχώρησε η υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος για τις εγγραφές και τις πληρωμές σε όλες τις υπηρεσίες της APEEΕ. Το νέο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για τις εγγραφές του σχολικού έτους 2017-2018. Παρά τα όποια αρχικά προβλήματα (teethingproblems) οι εξελίξεις του συστήματος για την επόμενη σχολική χρονιά θα προσφέρουν καλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης των προσφερόμενων υπηρεσιών για κάθε παιδί, δυνατότητες ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και άμεσης επικοινωνίας και  διαχείρισης παραπόνων με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΡΕΕΕ. Το ηλεκτρονικό σύστημα είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων.   

3) Εφαρμογή της νέαςδιατροφικής πολιτικής στην εστίαση με σημαντική βελτίωση της ποιότητας των πρώτων υλών και της διατροφικής σύνθεσης των εδεσμάτων. Η νέα διατροφική πολιτική αποτελεί πλέον την βάση τόσο για την κατάρτιση των μενού, όσο και για την προετοιμασία των γευμάτων. Ο ενισχυμένος ρόλος της διατροφολόγου και του νέου μέλους προσωπικού επιφορτισμένου με την καθημερινή παρακολούθηση της ικανοποίησης των χρηστών συμβάλλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.

4) Νέες δραστηριότητες μετά το σχολείο με την ενίσχυση του προγράμματος και την έναρξη μαθημάτων εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες (Robotics) και τις θετικές επιστήμες (STEM). Ευελιξία και υποστήριξη απέναντι σε γονείς με ιδιαίτερες ανάγκες και σε οικογένειες, που η εγγραφή τους στο σχολείο έγινε μετά τις θερινές διακοπές.

5) Έμφαση στην πολιτική πρόληψης και ασφάλειας των μεταφορών με συστηματική επιμόρφωση του προσωπικού και επίδειξη μηδενικής ανοχής σε περιπτώσεις αμέλειαςκατά την εκτέλεση των καθηκόντων. Σημαντική ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των συνοδών των λεωφορείων με την προσθήκη ενηλίκων. Επανεξέταση και βελτιστοποίηση όλων των δρομολογίων των λεωφορείων, με σκοπό να αποφευχθεί η υπερφόρτωση κάποιων γραμμών και η υπερβολική διάρκεια των διαδρομών. Δημιουργία νέου νομικού πλαισίου συνεργασίας με τις εταιρίες παροχής σχολικών λεωφορείων και αναθεώρηση των εσωτερικών κανονισμών στον τομέα των μεταφορών.

6) Διερεύνηση και ουσιαστική συμμετοχή σε θέματα ασφάλειας του σχολείου με τη συμμετοχή σε παραστάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας σε όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές (Régionbruxelloise, Municipalités et Polices d’Ixellesetd’Auderghem, Στελέχος Πρόληψης της ΓΓΕΣ (PreventionOfficer), Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Παράλληλα, η ΑΡΕΕΕ του Σχολείου μας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της εναρμόνισης των όρων και της πολιτικής ασφαλείας των Ευρωπαϊκών Σχολείων στις Βρυξέλλες ορίζοντας ως καταληκτικό χρόνο για εναρμονισμένες πρακτικές το Σεπτέμβριο 2018.

7) Εκπόνηση ετήσιου 2017-2018 και πολυετούς προγράμματος του ΕΕΒ ΙΙΙ 2017-2020, το οποίο συμπυκνώνει και καταγράφει όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν ήδη για το Σεπτέμβριο 2017, ιδίως αναφορικά με την αναπλήρωση απόντων εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση αποσπασμένου και επιτόπιου προσωπικού, τη τακτική και επισταμένη συμμετοχή των επιθεωρητών στη σχολική ζωή, την εκτεταμένη χρήση του SMS, την ανάπτυξη πολιτικής του Σχολείου σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (integratedITpolicy), τη δημοσιοποίηση των εσόδων εκτός του σχολικού προϋπολογισμού, την παρακολούθηση και αλλαγή των προγραμμάτων σχολικών εκδρομών, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης της σχολικής ζωής και του ελεύθερου χρόνου, την επίταση της πρόληψης κατά των ναρκωτικών και της λελογισμένης χρήσης κινητών συσκευών μετά το Φεβρουάριο 2018. 

8) Εξασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας και ενότητας στους λογαριασμούς του προϋπολογισμού της ΑΡΕΕΕ παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους σε επιμέρους τομείς λόγω της αναβάθμισης της ποιότητας. Το 2017 έγινε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την πλήρη διαφάνεια για τη διαχείριση των οικονομικών του Springfest αλλά και των εκδηλώσεων των αποφοίτων (S7) με δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων που αφορούν το Bal du BAC, το BAC Book, BBQ κ.α. Σημαντικές χορηγίες από τα έσοδα προβλέπονται για δραστηριότητες που οργανώνονται από ομάδες μαθητών.

9) Η ΑΡΕΕΕ συνέβαλε ακόμη σε ένα Σχολείο εξωστρέφειας, καθώς έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σχολείο μας με απόλυτη επιτυχία μία Έκθεση Πανεπιστημίων (Οκτώβριος 2016) και δύο Εκθέσεις Επαγγελμάτων (Νοέμβριος 2016 και 2017). Παράλληλα, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του ελληνικού τμήματος διάνοιξαν δρόμους συνεργασίας με διεθνή σχολεία στις Βρυξέλλες, τα οποία μας προσκαλούν πλέον συστηματικά στις εκδηλώσεις τους για τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προσανατολισμό. Επίσης, πρόσφατα (Οκτώβριος 2017) ξεκίνησε μέσω της ΑΡΕΕΕ μία γόνιμη συνεργασία με την Πρεσβεία της Κίνας σε θέματα ανταλλαγών μαθητών του Γυμνασίου, η οποία διερευνάται προς εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό. Επιπλέον, ξεκινήσαμε δυναμικά μία συστηματική συνεργασία μεταξύ όλων των Ενώσεων Γονέων των ΕΣ στις Βρυξέλλες τόσο σε θέματα εσωτερικών λειτουργιών των ΑΡΕΕΕ όσο και με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων (BACConference – Φεβρουάριος 2017, Secondary Marking Reform Conference – 5 Φεβρουαρίου 2018, JointRecital–8 Ιανουαρίου 2018). Η συνεργασία μας αυτή απέδωσε κοινές θέσεις και ηχηρά αποτελέσματα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την οργάνωση των ΕΣ στο απώτερο μέλλον καθώς και στα παιδαγωγικά θέματα, για τα οποία η εκπροσώπηση θέσεων στα όργανα των ΕΣ έχει ανατεθεί στους Interparents. Με δύο λόγια, το Σχολείο μας «ξαναμπήκε στο χάρτη» ως πρωταγωνιστής.

10) Η ΑΡΕΕΕ στάθηκε στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, κάθε φορά που ζητήθηκε η υποστήριξή της. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν τόσο μεμονωμένα προσωπικά ζητήματα (πολλές φορές εμπιστευτικού χαρακτήρα) όσο και διαρθρωτικές εξωτερικές δράσεις (OIBGarderies). Τέλος, εντάθηκε αποφασιστικά η συνεργασία με την Επιτροπή των Μαθητών του Σχολείου και αναπτύχθηκαν προγράμματα με την υποστήριξη της ΑΡΕΕΕ και του Σχολείου (eebGreenproject, TEDxconferences).

Β.ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Ένωση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των αποσπάσεων, την τακτική συνεργασία με τους επικεφαλής των εθνικών Αντιπροσωπειών και τους εθνικούς επιθεωρητές, την εύρυθμη λειτουργία των εξετάσεων και την έγκαιρη αποστολή των σχολικών εγχειριδίων.

Συγκεκριμένα:

1) Ανέδειξε τους θεσμικούς φραγμούς της διαδικασίας αποσπάσεων και κατέδειξε τις ανάγκες και τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την επιτυχή επιλογή και άσκηση του διδακτικού έργου των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Οι ανοιχτές ανταλλαγές απόψεων με τις αρμόδιες Αρχές συνέβαλαν καίρια στην μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου και την πρωτοφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσπάσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο το Σεπτέμβριο 2017.

2) Οργάνωσε τακτικές συναντήσεις και συνεννοήσεις με τους αρμόδιους εθνικούς παράγοντες και υπέβαλε – όπου επιβαλλόταν με αυτοπρόσωπη παρουσία- σχετικά υπομνήματα για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Δεν παρέλειψε να ενημερώσει άμεσα και με πληρότητα για τα ζητήματα του ελληνικού τμήματος, όταν προέκυψε ανάληψη καθηκόντων από νέο πρόσωπο.

Το Δ.Σ. παρείχε διεξοδική ενημέρωση για τις θέσεις των γονέων προετοιμάζοντας παράλληλα τη βάση εθνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο.

Η συνεργασία με όλους τους εθνικούς επιθεωρητές Ελλάδας και Κύπρου συνεχίστηκε με εποικοδομητικό τρόπο αποσκοπώντας στην ανάδειξη των όποιων στοιχείων δυσλειτουργίας στην καθημερινή σχολική ζωή και στην υλοποίηση προτάσεων βελτίωσης. Στο ίδιο πλαίσιο τέθηκαν με επίταση ζητήματα που άπτονται της ποιότητας των σπουδών καθώς και της αξιολόγησης και συστηματικής επιθεώρησης του εκπαιδευτικού έργου, πάντοτε με επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της διεύθυνσης του σχολείου στις σχετικές διαδικασίες.

Παρακολούθησε ακόμη εκ του σύνεγγυς την πορεία των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του ελληνικού τμήματος στο πλαίσιο του μελλοντικού σχεδιασμού  λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Σχολείων στις Βρυξέλλες.

3) Η Ένωση ενέσκηψε με ενδιαφέρον και συντόνισε τις δράσεις κατόπιν αιτημάτων γονέων που βρέθηκαν σε εκκρεμότητα λόγω της ερμηνείας των διατάξεων που διέπουν τη διεξαγωγή εξετάσεων για την εισαγωγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, διαβίβασε στη Διεύθυνση του Σχολείου και την εθνική επιθεωρήτρια ερωτήματα που αφορούν την οργάνωση των εξετάσεων του BAC αλλά των εναρμονισμένων εξετάσεων του Γυμνασίου.

4) Η έγκαιρηπαραγγελία και αποστολή εγχειριδίων από το ΔΙΟΦΑΝΤΟ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το 2017 η σχετική εγκριτική της δαπάνης Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε για πρώτη φορά το μήνα Μάρτιο, ενώ και για την εκτύπωση των παραγγελθέντων εγχειριδίων δόθηκε προτεραιότητα στο ελληνικό τμήμα του σχολείου μας καθιστώντας δυνατή την έγκαιρη μεταφορά τους με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Βεϊνόγλου, την οποία ευχαριστούμε βαθύτατα.

Ακόμη, με πρωτοβουλία της Ένωσης και χάρη στις άοκνες προσπάθειες της γονέα, κυρίας Χρυστάλλας Πετρίδου, μεταφέρθηκε στη βιβλιοθήκη του ελληνικού τμήματος μία πλήρης σειρά κυπριακών σχολικών εγχειριδίων.

 

Γ.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές των δύο βαθμίδων (Νηπιαγωγείου – Δημοτικού και Γυμνασίου) υπήρξε συνεχής και γόνιμη. Η Ένωσηπέτυχε :

1) Να καταρτίσει σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ένα πρόγραμμα υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δράσεων υψηλού επιπέδου για το 2016-2017, αντίστοιχο του οποίου εμφανίζεται σπανιότατα στα Ευρωπαϊκά ή σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία.

Το πρόγραμμα επιμορφωτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων που καταρτίσθηκε (παράρτημα Β) αποτελεί αποτέλεσμα διαρκούς διαλόγου της Ένωσης με τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές τους αξιοποιώντας τις σημαντικές ιδέες εθελοντών γονέων και ικανοποιώντας τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

2) Να συμβάλλει με προτάσεις στη διαμόρφωση και υιοθέτηση δράσεων του σχολείου για την πληροφορική (συμμετοχή στην Εβδομάδα Κώδικα) και το ευ ζην στο σχολείο (παγκάκι φιλίας, αυτοκόλλητα στις σκάλες, σχολικοί διαμεσολαβητές).

3) Να οργανώσει πρόγραμμαΣχολής Γονέων, προσκαλώντας διακεκριμένους ψυχοθεραπευτές από την Ελλάδα, οι οποίοι οργάνωσαν σεμινάρια για γονείς και μαθητές (Ρ4 και S1) πάνω σε θέματα που τους απασχολούν.

4) Να αναλάβειπρωτοβουλίες για νέες δραστηριότητες (παιχνίδια προσομοιώσεων διαδικασιών ΕΕ) προς όφελος και των άλλων γλωσσικών τμημάτων, σε συνεργασία με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων και γονείς άλλων γλωσσικών τμημάτων.

5) Να συνδράμει το έργο τους και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στη διαρκή αναβάθμιση και λειτουργία των βιβλιοθηκών, όπως αναφέρεται αναλυτικά στη συνέχεια (ΙΙ. Δ).

 

Δ. ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓIΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση μιας ισχυρότερης και αποτελεσματικότερης Ένωσης έλαβαν χώρα εντός του 2017. Το ΔΣ κατόρθωσε:

1) Να ολοκληρώσει τημετάφραση στα γαλλικά του νέου καταστατικού για την ίδρυση νομικού προσώπου του βελγικού δικαίου (AISBL)που εγκρίθηκε από την περασμένη Γενική Συνέλευση της Ένωσηςσε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον καταστατικό της ΑΡΕΕΕ.

2) Να ενισχύσει τηνεπικοινωνία της Ένωσης μέσω της ιστοσελίδας αλλά και με τη δημιουργία μιας πετυχημένης σελίδας στο Facebook, η οποία αναβάθμισε την ενημέρωση και επικοινωνία με τους γονείς σε συνδυασμό και με τον λογαριασμό στο twitter.

3) Να διαμορφώσει όρους ακμαίουκαι πολύπλευρου εθελοντισμούμε την κινητοποίηση πολλών μελών της Ένωσης σε σημαντικούς τομείς της σχολικής ζωής(βιβλιοθήκη, σχολικές εκδηλώσεις) και να οργανώσει σταδιακά ένα δίκτυο ευαισθητοποιημένων χορηγών του ελληνικού τμήματος. Χάρη στη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών γονέωνοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η «Ημέρα του Βιβλίου» και το Springfest 2017, ενώ οι χορηγίες των εταιριών Intrasoftκαι Βεϊνόγλου ήταν καταλυτικές για την επίτευξη ποιοτικών στόχων.

4) Να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα ελληνικά τμήματα των Ευρωπαϊκών Σχολείων Λουξεμβούργου ΙΙ και Μονάχου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος (αποσπάσεις, προγράμματα σπουδών, επισκέψεις επιθεωρητών).

5) Να δημιουργήσει γέφυρες αλληλεγγύης σε συνεργασία με άλλους φορείς (12 ώρες για την Ελλάδα, ΜΚΟ InternationalFoundationforGreece, Χαμόγελο του Παιδιού) προςένδειξη αλληλεγγύης σε ακριτικά σχολεία αλλά και για άλλα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

6) Να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασιών με σχολεία που διακρίνονται για την ποιότητα των σπουδών (εργαστήρια μυθολογίας Σχολή Hill) καθώς και με πολιτιστικούς φορείς πρώτης τάξης (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα).

7) Να διασφαλίσειδιαφάνεια και καλή διαχείριση των οικονομικών που σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη στήριξη από τα τμήματα μέσω των εκπροσώπων τους, επέτρεψε την υποστήριξη ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη δημιουργία μιας στέρεης οικονομικής βάσης για την επόμενη χρονιά.

8) Να διαμορφώσειόρους διαρκούς διαλόγου και στενής συνεργασίας με τους λοιπούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (τους εκπροσώπους των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων)

9) Να καταρτίσει έναν επικαιροποιημένο εσωτερικό κανονισμόβασισμένου στην εμπειρία του απερχόμενου ΔΣ και ο οποίος προτείνεται προς έγκριση από το νέο ΔΣ.

10) Να οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς του νηπιαγωγείου αναφορικά με τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, αλλά και για την παρουσίαση των υπηρεσιών της ΑΡΕΕΕ.

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΕΩΝ

 

Α. Επικοινωνία

Το  Δ.Σ. της Ένωσης υιοθέτησε και υλοποίησε μια νέα πολιτική επικοινωνίας προσθέτοντας μια σελίδα facebook (https://www.facebook.com/EEbxl3) στα ήδη υπάρχοντα από το 2016 κανάλια επικοινωνίας της: ιστοσελίδα https://elparentsbxl.eu, μέσα κοινωνικής δικτύωσης https://twitter.com/elparentsbxl και λίστες επικοινωνίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μειώσαμε τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνουμε στους γονείς επικεντρώνοντας στα σημαντικά και ουσιαστικά, ενώ παρείχαμε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομερές υλικό στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας ρόλους βελτιώσαμε την αμεσότητα στην απόκριση του Δ.Σ. και διευκολύναμε την επικοινωνία με τους γονείς. Εισήγαμε την χρήση συνεργατικών εργαλείων (googledocs, polls, surveys) επιτρέποντας και επιζητώντας την συμμετοχή των γονέων στο έργο της Ένωσης (ομάδες εργασίας, κτλ.)

 

Β. Εκδηλώσεις

Το Δ.Σ. ξεκίνησε, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στοχευμένων εκδηλώσεων και μακρόπνοων συνεργασιών με εξωτερικούς φορείς με στόχο τον εμπλουτισμό της γνώσης και εμπειριών μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, την καλύτερη δικτύωσή τους με πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και την ανάδειξη του σχολείου – μεσοπρόθεσμα – σε σχολείο αναφοράς και αριστείας. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της Ένωσης:

 • Oργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες, θεατρικά σχήματα και διακεκριμένους επιστήμονες (βλ. Παράρτημα Α)
 • Ξεκίνησε συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και με συλλόγους των Βρυξελλών για κοινές δράσεις (βλ. Παράρτημα Β)

 

 

 

 

 

Γ. Ταμείο

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης πιστό στην χρηστή διαχείριση και την διαφάνεια, ακολούθησε κατά γράμμα τους αυστηρούς κανόνες για την έγκριση δαπανών που το ίδιο έθεσε την προηγούμενη χρονιά. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη στήριξη από τα τμήματα μέσω των εκπροσώπων τους, επέτρεψε την υποστήριξη ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη δημιουργία μιας στέρεης οικονομικής βάσης για την επόμενη χρονιά.

Όλα τα έξοδα (πράξεις και παραστατικά) καθώς καιηκατάσταση του  ταμείου είναι διαθέσιμα μέσω ειδικής σελίδας στο διαδίκτυο,ανοιχτής σε όλους τους γονείς

https://drive.google.com/drive/folders/0B9qojrP4zD3uY3ZVOUZHbkNYZVk

Στη μέρα της Γενικής Συνέλευσης, με πληρωμένα όλα τα έξοδα και χωρίς καμία υποχρέωση, το ταμείο ανέρχεται σε 1920 Ευρώ (περιλαμβανομένων των εσόδων της ημέρας βιβλίου που προορίζονται για αγορά βιβλίων για την βιβλιοθήκη του σχολείου)

 

Δ.Βιβλιοθήκη

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συνέχισε την προσπάθεια οργάνωσης της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Τμήματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτό:

 • Διοργανώθηκε με επιτυχία η Γιορτή Βιβλίου (29 Νοεμβρίου 2016 και 16 Νοεμβρίου 2017) σε στενή συνεργασία με τους συντονιστές Βιβλιοθήκης των άλλων γλωσσικών τμημάτων. Τα έσοδα από την εκδήλωση του 2017 θα διατεθούν για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης μες νέους τίτλους.
 • Συστάθηκαν και συντονίστηκαν ομάδες εθελοντών για το πρόγραμμα «BlindDatewithabook», πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν όλα τα γλωσσικά τμήματα του Δημοτικού τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2017.
 • Τον Ιούνιο του 2017 ολοκληρώθηκε η παραγγελία λογοτεχνικών βιβλίων για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με βάση τις ανάγκες της βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς.
 • Η διαδικασία καταλογογράφησης των παλαιών βιβλίων είναι σε εξέλιξη, σε στενή συνεργασία με τις υπεύθυνες Βιβλιοθήκης Δημοτικού και Γυμνασίου του Σχολείου.
 • Βιβλία που προέρχονται από δωρεές γονέων καταγράφονται και ταξινομούνται.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές γονείς χάρη στους οποίους διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Και συγκεκριμένα:

 • Για την αδιάκοπη παρουσία και συμβολή τους στο πρόγραμμα LunchHours, τη Δευτέρα και την Τρίτη τις κυρίες Αθανασιάδου Ηλιάνα, Mary-AnnVanAsche και Ζορμπά Νάντια.
 • Για το πρόγραμμα «BlindDatewithabook», τις κυρίες Σαρακινίδου Βαρβάρα, Κόφφα Βίκυ, Αθανασιάδου Ηλιάνα, Αραμπατζή Βίκη.
 • Για την καταλογογράφηση, τις κυρίες Ζαρβαλά Χαρά (με τη δική της πρωτοβουλία και υπό την επίβλεψή της ξεκίνησε το πρόγραμμα), Σαρακινίδου Βαρβάρα, Κόφφα Βίκυ, Αθανασιάδου Ηλιάνα, Αραμπατζή Βασιλική, Στεργιούλη Ελεάννα, Τσουγκράνη Δήμητρα
 • Για τη Γιορτή Βιβλίου Νοεμβρίου 2016 και 2017, τους Μάστορα Γιώργο, Μουντζιά Αγγελική, Αθανασιάδου Ηλιάνα, Ζορμπά Νάντια, Στεργιούλη Ελεάννα, Κόφφα Βίκυ, Ζορμπά Νάντια, Mary-AnnVanAsche, Μαυρουδή Μανουέλα, Μπαλοπούλου Παναγιώτα, Γαγάτση Ελίζα, Τελειώνη Δάφνη, Συνοδινού Ιφιγένεια, Αυγουστίδου Βασιλική, Κάτσικα Μάρω, Αραμπατζή Βίκη, Μαστραντώνη Μπέσυ, Βορριά Αγγελική, Κεχαγιόγλου Παναγιώτη, Κολλιά Βασιλική, Κοσσιαβέλου Βασιλική, Παπαγιάννη Γεωργία, Ευσταθίου Λένα και Μαργαρίτη Ιωάννη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντονιστές διδασκόντων Δημοτικού και Γυμνασίου, κ. Δημητρίου Ματθαίο (2016-2017) και κ. Παπαδοπούλου Μαρία (2017-2018), και Γυμνασίου, κ. Καρμίρη Φωτεινή και κ. Λαζαρίδη  Κωνσταντίνο για τη συνεργασία και τις υποδείξεις τους.

Τις θερμές ευχαριστίες μας στις νηπιαγωγούς του σχολείου μας, κ. Γκολφινοπούλου Γεωργία και Αραμπατζή Δήμητρα για την άψογη συνεργασία τους.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω προσπαθειών, η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Τμήματος εμπλουτίστηκε και έγινε λειτουργική για μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Για πρώτη φορά είναι εφικτή η αναζήτηση ελληνικών τίτλων βιβλίων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Σχολείου.

 

 

 

 

Ε. Παιδαγωγικά θέματα

Τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης αξιοποίησαν τις ευκαιρίες συμμετοχής στα νέο όργανα της ΑΡΕΕΕΕ με την ανελλιπή συμμετοχή τους στην Επιτροπή Παιδαγωγικών Θεμάτων και καθιέρωσαν συνεργασία με άλλα γλωσσικά τμήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της γλωσσικής πολιτικής των ευρωπαϊκών σχολείων (εισαγωγή δραστηριοτήτων στην L2 στο νηπιαγωγείο, διδασκαλία της L3 ήδη από το δημοτικό, δυνατότητα για μαθητές που έχουν προχωρημένη γλωσσική επάρκεια στις L2 και L3 στο γυμνάσιο να πετύχουν ένα ανώτερο επίπεδο με τη βοήθεια εξ  αποστάσεως εκπαίδευσης κλπ.).

Παράλληλα, η συμμετοχή τους στα Εκπαιδευτικά Συμβούλια του σχολείου και η διαβούλευση με τους γονείς ανέδειξε τα εξής αποτελέσματα:

α. Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Νηπιαγωγείου / Δημοτικού

 • Στενή συνεργασία και συντονισμός με άλλα γλωσσικά τμήματα μέσω της ομάδας εργασίας της ΑΡΕΕΕ για το Δημοτικό. Υιοθέτηση από το σχολείο προτάσεων αναφορικά με την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό (παγκάκια φιλίας, αυτοκόλλητα στις σκάλες, σχολικοί διαμεσολαβητές) και την πληροφορική (συμμετοχή στην Εβδομάδα Κώδικα και διοργάνωση σεμιναρίων προγραμματισμού για τους μαθητές των Ρ3, Ρ4 και Ρ5).
 • Τέθηκαν επίσης διάφορα θέματα που επισήμαναν οι γονείς του ελληνικού τμήματος, ενδεικτικά αναφέρονται: τα πρόβλήματα στάθμευσης των γονέων λόγω της απαγόρευσης χρήσης του πάρκινγκ του σχολείου, τα προβλήματα μετάβασης από την Ρ5 στην S1 με έμφαση στα μαθηματικά,  πιθανά κενά στο επίπεδο τηςLIIκατά τη μετάβαση στην S1, η ανεπαρκής διδασκαλία ιστορίας και γεωγραφίας στο δημοτικό, το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος των Ευρωπαϊκών ωρών και τα νέα σχέδια του σχολείου, η μη συστηματική διδασκαλία μουσικής, εικαστικών και γυμναστικής και η δυνατότητα οργάνωσης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της διδασκαλίας τους, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών στην Ρ5 στο πλαίσιο του ‘Ανακαλύπτω τον κόσμο’, η ενίσχυση και πιο συστηματική διδασκαλία της πληροφορικής, τα κριτήρια και η διαδικασία ανάμιξης των τάξεων στο δημοτικό, η δημιουργία νέου μοντέλου ταμείου (ίδρυση μιαςASBL από το σχολείο, οι έγκαιρες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών καιη αλλαγή προορισμού για το σχολικό ταξίδι στην Αγγλία στην Ρ5.

β. Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Γυμνασίου

 

 • Στενή συνεργασία και συντονισμός με άλλα γλωσσικά τμήματα μέσω της ομάδας εργασίας της ΑΡΕΕΕ. Τα θέματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Γυμνασίου περιλαμβάνουν ιδίως : τη μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του συστήματος αξιολόγησης, τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, απουσίες εκπαιδευτικών, καθεστώς και αξιολόγηση αναπληρωτών καθηγητών και επιτόπιου προσωπικού, το πρόβλημα της διδασκαλίας πληροφορικής ή μουσικής στην L3 στις S1, S2, η πιο συχνή χρήση του συστήματος SMS από τους καθηγητές (με υπόσχεση για υλοποίηση από όλους τους καθηγητές από το Φεβρουάριο του 2017), η μετάθεση των ημερομηνιών εξετάσεων που συνέπεσαν με την εβδομάδα της Διακαινησίμου 2017, το θέμα των ναρκωτικών και διάφορων εθισμών στο Γυμνάσιο, σχετική ενημέρωση και παρουσιάσεις στις τάξεις S4 – S7, το στρες και οι αποτυχίες μαθητών που παραμένουν στην ίδια τάξη. Αναγνώριση του προβλήματος του επιπλέον φόρτου για τις εξετάσεις της S5 λόγω περιορισμένου αριθμού ημερών για όλα τα μαθήματα. Αναθεώρηση του προγράμματος εξετάσεων της
 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων S4 – S7αποτελεί η παραμονή των ίδιων καθηγητών για τα μαθήματα του BAC στις δύο τελευταίες τάξεις. Συζήτηση για το πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μαθητών είτε περιορισμένης διάρκειας είτε χωρίς χρονικό περιορισμό. Η εναρμόνιση του συστήματος του BAC και η χρήση κοινών ερωτήσεων στα 14 Σχολεία καθώς και η προετοιμασία των διορθωτών του BAC.Η διαδικασία για τις αλλαγές στο BAC είναι πολύπλοκη και επηρεάζει όλη την κοινότητα των σχολείων. Τα πρώτα παιδιά που θα έχουν εξετάσεις με το νέο σύστημα βρίσκονται τώρα στην S

ΙΙΙ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017-2018)

 

Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Κατά το προσεχές διάστημα το επόμενο ΔΣ θα κληθεί να συνεχίσει το έργο του λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που θα προκύψουν ιδίως με την υιοθέτηση της νέας πολιτικής εγγραφών για το 2018-2019 από το Ανώτατο Συμβούλιο και τα αποτελέσματα της προτεινόμενης μελέτης επιπτώσεων ενόψει της ίδρυσης του πέμπτου (5ου) Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών με πιθανό ορίζοντα τα σχολικά έτη 2022-2023 ή 2023-2024. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ οφείλει να παρακολουθήσει τις εσωτερικές διεργασίες και να συμμετέχει στις έρευνες της γνώμης των ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια του 2018.

Παράλληλα, αναλόγως του αριθμού νέων εγγραφών και του πιθανού ανοίγματος νέων τάξεων – δορυφόρων στο Berkendael, η Ένωση ενδέχεται να κληθεί να συμβάλλει στη διατύπωση όρων και προϋποθέσεων για την αρτιότερη δημιουργία των τάξεων και την εξασφάλιση ποιοτικών όρων εκπαίδευσης.

Στο παιδαγωγικό σκέλος, η μεταρρύθμιση της νέας αξιολογικής κλίμακας από τις τάξεις S4και επόμενες το Σεπτέμβριο 2018 (secondarymarkingreform) σε συνδυασμό με την εντεινόμενη εναρμόνιση της αξιολόγησης στο Γυμνάσιο με στόχο τη σύγκλιση των επιδόσεων ανάμεσα στα γλωσσικά τμήματα (harmonisation) θα αποτελέσουν τα κύρια σημεία ελέγχου. Σημειώνεται ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2018, η ΑΡΕΕΕ του Σχολείου μας σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις Γονέων των Ευρωπαϊκών Σχολείων στις Βρυξέλλες προγραμματίζουν ενημερωτική εκδήλωση για την εισαγωγή της μεταρρύθμισης. Επιπλέον, νέα προγράμματα σπουδών εισάγονται από το Σεπτέμβριο 2018 σε μαθήματα του Γυμνασίου και του Δημοτικού.

Σημαντικό εργαλείο ελέγχου της προόδου του σχολείου κατά τη νέα σχολική χρονιά θα αποτελέσει η υλοποίηση του ετήσιου και του πολυετούς προγράμματος (2017-2020), η συνεπής πορεία του οποίου θα πρέπει να αξιολογείται με ακρίβεια και αυστηρότητα. Σημαντικό μέρος τους αφιερώνεται στην κάλυψη και αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, στη διευρυμένη χρήση του SMS, την πολιτική πρόληψης κατά της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες (Anti-drugs’ policy) και τις σύγχρονες συσκευές επικοινωνίες (Smartphones’ policy) και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ψυχικής υγείας και ευεξίας για όλους τους μαθητές του σχολείου.

Ακόμη, τα μέλη του ΔΣ, ιδίως όσα εμπλέκονται στη λειτουργία της ΑΡΕΕΕ, καλούνται να ελέγχουν την τήρηση και ανάπτυξη των διαδικασιών σύγκλισης των όρων εισόδου και των λοιπών κανόνων ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Σχολείων στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2017 και να παρακολουθούν όλες τις διαδικασίες βελτίωσηςτων υποδομών και της υγιεινής.

Β. ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Κατά την επόμενη περίοδο σχεδιάζεται η συνέχιση της προσπάθειας για την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και της ποιότητας των σπουδών με βάση τους ακόλουθους άξονες:

α) Πλήρωση των διδακτικών αναγκών με την εξασφάλιση των ικανότερων και καταλληλότερων εκπαιδευτικών – έμφαση στην τακτική αξιολόγηση όλου του διδακτικού προσωπικού και την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών

β) Αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών σε όλες τις κατευθύνσεις με την εξασφάλιση της συνέργειας των εθνικών επιθεωρητών – επιδίωξη της αύξησης συμμετοχής σε μαθητικούς διαγωνισμούς όλων των κλάδων

γ) Παρακολούθηση των συστηματικών απουσιών εκπαιδευτικών, λήψη μέτρων έγκαιρης αναπλήρωσης και παρακολούθησης της ποιοτικής προσφοράς από τους  αναπληρωτές. 

Το ΔΣ θα κληθεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες αναπλήρωσης των κενών θέσεων αποσπασμένων εκπαιδευτικών για το Σεπτέμβριο 2018 (δύο (2) στο Δημοτικό και δύο (2) στο Γυμνάσιο).

Τα μέλη του ΔΣ θα σταθούν ακόμη αρωγά σε όποια ζητήματα πρακτικής υποστήριξης τεθούν από τους εκπαιδευτικούς είτε σε επίπεδο προσαρμογής τους είτε κυρίως της υλοποίησης του παιδαγωγικού έργου τους.

Γ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Το απερχόμενο ΔΣ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο τροποποιήσεων του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ ως βάση για τη βελτίωση της μελλοντικής λειτουργίας του. Έμφαση δίδεται στην ταχύτερη δυνατή επικοινωνία και την αποφυγή καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων με πρόβλεψη γραπτής διαδικασίας για τη λήψη επειγόντων αποφάσεων. Τα οργανωτικά ζητήματα προς μελλοντική επίλυση αφορούν ακόμη την βέλτιστη κατανομή των αρμοδιοτήτων και την πιθανή σύσταση και λειτουργία νέων ομάδων εργασίας, ιδίως στα παιδαγωγικά θέματα, ώστε να καθίσταται ευχερέστερη η παρακολούθηση των εργασιών στα σχετικά όργανα της ΑΡΕΕΕ και της ΓΓΕΣ.

Η Ένωση καλείται να υλοποιήσει τον ετήσιο προγραμματισμό του ΔΣ μέσα στα περιορισμένα χρηματοδοτικά πλαίσια των ετήσιων εισφορών των μελών. Η ανάγκη της αύξησης του αριθμού αυτών είναι αυτονόητη και περισσότερο επιβεβλημένη όσο ποτέ.

Το απερχόμενο ΔΣ παραδίδει ένα υγιές ταμείο, στη διατήρηση του οποίου συνέβαλαν αποφασιστικά οι μικρές, έκτακτες εισφορές σχεδόν όλων των τάξεων τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο 2017. Η διατήρηση και διερεύνηση νέων χορηγιών είναι απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού τμήματος στο σύνολό του.  

 

Δ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥ

Η στενή συνεργασία που ξεκίνησε σε όλα τα επίπεδα με εκπροσώπους άλλων γλωσσικών τμημάτων είναι χρήσιμο να συνεχιστεί. Το ελληνικό τμήμα μπορεί να καταξιωθεί με την ενεργητική συμμετοχή των μελών του στις ανοιχτές δομές της ΑΡΕΕΕ και να διευρύνει ακόμη περαιτέρω την εθελοντική προσφορά σε συγκεκριμένες δράσεις και ομάδες εργασίας.

Η ίδια εξωστρέφεια μπορεί να αποδώσει καρπούς εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, όταν υπάρχει διάθεση από μέλη της Ένωσης να συμμετέχουν και να αποτελέσουν τη βάση της εκπροσώπησης στις διαδικασίες της ΓΓΕΣ και στη συνεργασία με άλλες ΑΡΕΕΕ. 

 

 

 

 

 

Ε. ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με πρωτοβουλία, οργάνωση και παρακολούθηση από μέλη του ΔΣ οργανώθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τις εγγραφές και τις πληρωμές σε όλες τις υπηρεσίες της APEEΕ. Η διαχείριση της υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο αναμένεται να συμβάλλει στην έγκαιρη παράδοση του νέου συστήματος, για να χρησιμοποιηθεί για τις εγγραφές του επόμενου σχολικού έτους.

Το απερχόμενο ΔΣ εξασφάλισε την έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου ως προς την οργάνωση νέων καινοτόμων δράσεων το 2018.Αυτές περιλαμβάνουν την διοργάνωση δια-δραστικών σεμιναρίων για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου με άξονα την εξοικείωση με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ε.Ε. (EUSimulationExercise).

Κατά την περασμένη περίοδο αναπτύχθηκαν προτάσεις γονέων με αντικείμενο την ευρύτατη ενημέρωση των μαθητών ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Σημαντικό μέρος του προγραμματισμού μπορεί να αναπτυχθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως με την εφαρμογή της νέας πολιτικής περιορισμού της χρήσης συσκευών νέας τεχνολογίας στη διάρκεια του διδακτικού – σχολικού χρόνου.

Τέλος, θα είναι χρήσιμη η προώθηση της συνεργασιών με τους φορείς που αναφέρονται στο Παράρτημα Β, η επιτυχία των οποίων θα είναι καταλυτική στο μέλλον. 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Μαχόμαστε για ένα σχολείο ποιότητας, εξωστρέφειας, διασύνδεσης με τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες αλλά και με έμφαση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία χωρίς αποκλεισμούς. Για ένα σχολείο όπου θα γίνεται απολύτως σεβαστή η προσωπικότητα και οι ειδικές ικανότητες και δεξιότητες των μαθητών.

Μπήκαμε σε μία νέα πορεία με πίστη στις δυνατότητες του σχολείου και των μαθητών του. Ο δρόμος μας έχει ακόμη σημαντικές προκλήσεις και θα χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι μαζί! Η συνδρομή όλων των μελών είναι αναγκαία. Δεν περισσεύει κανείς και καμία!

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του Ελληνικού Τμήματος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

11 Νοεμβρίου 2016 – Διάλεξη του Καθηγητής Φυσικής (CERN), κύριου Ιγνάτιου Αντωνιάδη (για την τάξη S6)

14-15 Νοεμβρίου 2016 – Πρώτος κύκλος σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων της «Σχολής Γονέων» με ομιλήτρια την ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μαλικιώση – Λοίζου (πρώτη μέρα για γονείς δημοτικού και ηδεύτερη για γονείς γυμνασίου).

18 Νοεμβρίου 2016 – Διάλεξη του κυρίου Λίνου Σισιλιάνου, Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στους μαθητές S2,S6)

21-25Νοεμβρίου 2016 – Δημιουργική γραφή και άλλες δράσεις με το συγγραφέα, κύριο Φίλιππο Μανδηλαρά (για τους μαθητές P1 έως και S2)

26 Νοεμβρίου 2016 – Έκθεση επαγγελμάτων και ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε συνεργασία με την ΑΡΕΕΕ(για μαθητές S5, S6, S7)

 11 Δεκεμβρίου 2016 – «Μήδεια», θεατρική παράσταση σε συνεργασία με τον «Ελληνικό Κύκλο» (θέατρο deLijsterbes, Kraainem)

1 Φεβρουαρίου 2017 – Διάλεξη του κυρίου Σταμάτιου Μ. Κριμιζή, Ακαδημαϊκού, Τάξη Θετικών Επιστημών, Head Emeritus andPrincipalStaff, PrincipalInvestigator, NASA: Voyager 1, 2 LECP; CassiniMIMI, AppliedPhysicsLaboratory, JohnsHopkinsUniversity με θέμα “NewHorizonstoPluto, exploringthelastclassicalplanet” (για τους μαθητές S6/S7, σε συνεργασία με την ΑΡΕΕΕ)

 6-7 Φεβρουαρίου 2017 – Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων της «Σχολής Γονέων» με ομιλήτρια την ψυχολόγο και συστημική-οικογενειακή θεραπεύτρια, κυρία Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου (για τους μαθητές Νηπιαγωγείου)

6 Φεβρουαρίου 2017 – Η μαγεία του κινηματογράφου – Διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας του κινηματογράφου (“Πρώτη Ώρα Σινεμά”) με υπεύθυνο τον κύριο Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (για τους μαθητές S1, S2, S5, S6)

17 Μαρτίου 2017 –Συνάντηση – συζήτηση με τον κύριο Κώστα Γεωργουσόπουλο, φιλόλογο, κριτικό θεάτρου και μεταφραστή, με θέμα ”Θέατρο και Λογοτεχνία” (για τις τάξεις S2, S6)

27-28 Μαρτίου 2017 – Τρίτος κύκλος σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων της «Σχολής Γονέων» με ομιλητή τον κοινωνικό λειτουργό – ψυχοθεραπευτή Χρήστο Καραπιπέρη (για τους μαθητές P4, S1)

27 Μαρτίου 2017 – Συνάντηση και συζήτηση με τη συγγραφέα, κυρία Σώτη Τριανταφύλλου (για τους μαθητές S2, S5, S6)

Aπρίλιος 2017 – Εβδομάδα εναντίον του σχολικού εκφοβισμού – Παρουσιάσεις, βίντεο και εργασίες των μαθητών (για τους μαθητέςS1 και S2)

30Απριλίου 2017 –Βράβευση από την Ένωση όλων των μαθητών του Γυμνασίου που διακρίθηκαν σε επιστημονικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς

16 Μαίου 2017 – Συνάντηση – συζήτηση με το συγγραφέα και πρώην Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κύριο Θανάση Βαλτινό (για τους μαθητές S5, S6, S7)   

25 Οκτωβρίου 2017 –Ομιλία και συζήτηση με τον καταξιωμένο συγγραφέα, κύριο Ισίδωρο Ζουργό (για τους μαθητές S5, S6,S7)

11 Νοεμβρίου 2017 –Παρουσίαση μαθητών της S6 και διάλεξη του Διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου, κυρίου Διονύση Σιμόπουλου

17 Νοεμβρίου 2017 – Έκθεση επαγγελμάτων και ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε συνεργασία με την ΑΡΕΕΕ(για μαθητές S5, S6, S7)

21-22 Νοεμβρίου 2017 –Διαδραστικό σεμινάριο της Σχολής Hill στους μαθητές της P3 με θέμα την ελληνική μυθολογία. Συζήτηση της εκπαιδευτικής ομάδας με εκπαιδευτικούς του ελληνικού τμήματος και μέλη του ΔΣ με στόχο την μελλοντική ανάπτυξη διασυνδέσεων και τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε. 

Β. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΣΥΛΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ

 1. Δίκτυο Ελληνόφωνων Υπαλλήλων Ε.Ε. «ΑΓΟΡΑ» – Επικοινωνία δράσεων, συνεργασία για επισκέψεις καθηγητών πανεπιστημίων για επαγγελματικό προσανατολισμό από το 2018 και μετά
 2. «Ελληνικός Κύκλος» – Συν-διοργάνωση θεατρικής παράστασης ΜΗΔΕΙΑ (11 Δεκεμβρίου 2016)
 3. «12 ώρες για την Ελλάδα» – Συν-διοργάνωση προσφοράς κερδών από τις πωλήσεις κατά την “Ημέρα του Βιβλίου”2016 για την αγορά πετρελαίου για ένα σχολείο στην Ελλάδα (Σουφλί, για το έτος 2016) – Προσφορά ποσού για τη θέρμανση ενός ακριτικού Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο της ομώνυμης εκδήλωσης στις 11 Νοεμβρίου 2017 (η επιλογή ήταν για το Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης Ξάνθης, για το έτος 2017)
 4. «Το Χαμόγελο του παιδιού»– Συνεργασία στο πλαίσιο της εβδομάδας εναντίον του σχολικού εκφοβισμού (Απρίλιος 2017) και του Springfest 2017
 5. Βιβλιοπωλείο «Περίπλους»– Συνεργασία στην “Ημέρα του Βιβλίου”2016 και 2017 καθώς και στην φιλοξενία εκδήλωσης (Σχολή Γονέων, 15 Νοεμβρίου 2016)
 6. «Σχολή Hill Αθηνών» – Συνεργασία για την οργάνωση εργαστηρίου μυθολογίας στο δημοτικό σχολείο (P3) (21-22 Νοεμβρίου 2017) και προγραμματισμός ενός πλαισίου ευρύτερης συνεργασίας τα επόμενα χρόνια
 7. «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» – Προσφορά μουσειοσκευής του Μουσείου στο ΕΕΒ ΙΙΙ με χορηγία της INTRASOFT International (προγραμματισμένη παράδοση στις 16 Ιανουαρίου 2018) – Δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας με το Μουσείο σε εκπαιδευτικά προγράμματα