ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΙΙΙ 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019 

ME ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ 

ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΕΕ 

βρείτε το παρακάτω συνημμένο εδώ

Γενική Συνέλευση 2018 – 15 Νοεμβρίου 2018, 7 μμ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ 2018 (PDF)

 

Αγαπητοί εκπρόσωποι, Αγαπητοί γονείς

Εν όψει της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης γονέων του ελληνικού τμήματος αυτήν την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018, 7 μμ, σας προωθούμε  τις εξουσιοδοτήσεις για τις αρχαιρεσίες. Διευκρινίζεται ότι το καταστατικό της ΑΡΕΕΕ προβλέπει μία εξουσιοδότηση από άλλον εκπρόσωπο  για τις αρχαιρεσίες εκπροσώπων  σε Εκπαιδευτικά Συμβούλια και ΔΣ της ΑΡΕΕΕ (ένας εκπρόσωπος για το Νηπιαγωγείο/Δημοτικό και ένας για το Γυμνάσιο), ενώ για τις αρχαιρεσίες των μελών του νέου  ΔΣ της Ένωσης προβλέπεται μία μόνο εξουσιοδότηση  από την/τον σύζυγο, που πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένο μέλος σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης.

 Όσοι γονείς δε διαθέτουν έγκυρο δελτίο εισόδου στα κτίρια της Ε.Ε., παρακαλούνται να  μας αποστείλουν το ονοματεπώνυμο καθώς και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους μέχρι την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 5 μμ στην ηλεκτρονική διεύθυνση elparentsbxl@gmail.com

Ελπίζουμε στη μαζική συμμετοχή σας στις αρχαιρεσίες και στη συζήτηση για τις προοπτικές του ελληνικού τμήματος.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ    

Εξουσιοδότηση εκλογής εκπροσώπων στο ΔΣ της Ένωσης (1)

Εξουσιοδότηση εκλογής εκπροσώπων ΑΡΕΕΕ και Εκπαιδευτικών Συμβουλίων2018 (3) (1)

 

Parents Association of the

Greek Section of the

Brussels European School III

Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2017

Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου 2017

Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η εκλογή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Ένωσης τον Νοέμβριο 2017 συνοδεύτηκε με την υπόσχεση θεσμικής κατοχύρωσης και ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου της Ένωσης Γονέων (Ένωσης) του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ (ΕΣ). Η αξιολόγηση αυτή επιχειρεί να καταγράψει τα επιτεύγματα αλλά και τις μελλοντικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Στα επόμενα κεφάλαια μπορείτε να εντοπίσετε πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν τον απολογισμό της δράσης του για το διάστημα Νοεμβρίου 2016 – Νοεμβρίου 2017. Αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση επί των θεμάτων θα επακολουθήσει στη συνεδρίαση των γονέων του ελληνικού τμήματος της 29ης Νοεμβρίου 2017.

Το Δ.Σ. πίστεψε και επιχείρησε να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη βαθμιαία διαμόρφωση ενός “σχολείου αριστείας” με σεβασμό στις αρχές των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Η προσπάθειά αυτή ήταν δυναμική και ολομέτωπη θέτοντας τις επιμέρους δράσεις σε άμεση εφαρμογή, με την ενεργητική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων παραγόντων της σχολικής κοινότητας.

Α. Προτεραιότητες – Επιτευχθέντες στόχοι

Σε διάστημα του περασμένου έτους το ΔΣ επέτυχε τα ακόλουθα:

α) Να ολοκληρώσει τη μετάφραση στα γαλλικά του νέου καταστατικού για την ίδρυση νομικού προσώπου του βελγικού δικαίου (AISBL) που εγκρίθηκε από την περασμένη Γενική Συνέλευση της Ενωσης σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον καταστατικό της ΑΡΕΕΕ.

β) Να ενισχύσει την επικοινωνία της Ένωσης με τη δημιουργία μιας πετυχημένης σελίδας στο Facebook, η οποία αναβάθμισε την ενημέρωση και επικονωνία με τους γονείς σε συνδυασμό με την ιστοσελίδα της Ένωσης και τον λογαριασμό στο twitter.

γ) Να διαμορφώσει όρους ακμαίου και πολύπλευρου εθελοντισμού με την κινητοποίηση πολλών μελών της Ένωσης σε σημαντικούς τομείς της σχολικής ζωής. Χάρη στη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών γονέων , οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή στην Ημέρα του Βιβλίου και στο Springfest,

δ) Να συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία της ΑΡΕΕΕ με την πολυσχιδή δράση μελών της Ένωσης στα όργανα και σε ομάδες εργασίας με σκοπό την κάλυψη καθυστερήσεων, ατελειών, δυσλειτουργιών .

ε) Να συμβάλει με προτάσεις στη διαμόρφωση και υιοθέτηση δράσεων του σχολείου για την πληροφορική (συμμετοχή στην Εβδομάδα Κώδικα), ευ ζην στο σχολείο (παγκάκι φιλίας, αυτοκόλλητα στις σκάλες, σχολικοί διαμεσολαβητές).

στ) Να διαμορφώσει όρους διαρκούς διαλόγου και στενής συνεργασίας με τους λοιπούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (τους εκπροσώπους των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων) καθώς και με τις πολιτικές ηγεσίες και τους εθνικούς επιθεωρητές Ελλάδας και Κύπρου, με συνεχείς – υψηλού επιπέδου – επαφές

ζ) Να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την πορεία των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του ελληνικού τμήματος, τόσο αναφορικά με την παρούσα εγκατάστασή του όσο και με τις μελλοντικές προοπτικές του

η) Να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα ελληνικά τμήματα των Ευρωπαϊκών Σχολείων Λουξεμβούργου ΙΙ και Μονάχου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος

θ) Να δημιουργήσει γέφυρες αλληλεγγύης σε συνεργασία με άλλους φορείς (12 ώρες για την Ελλάδα, ΜΚΟ International Foundation for Greece) προς ένδειξη αλληλεγγύης σε ακριτικά σχολεία.

ι) Να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασιών με σχολεία που διακρίνονται για την ποιότητα των σπουδών (εργαστήρια μυθολογίας Σχολή Hill)

κ) να διασφαλίσει διαφάνεια και καλή διαχείριση των οικονομικών που σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη στήριξη από τα τμήματα μέσω των εκπροσώπων τους, επέτρεψε την υποστήριξη ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη δημιουργία μιας στέρεης οικονομικής βάσης για την επόμενη χρονιά.

λ) Να οργανώσει πρόγραμμα Σχολής Γονέων, προσκαλώντας διακεκριμένους ψυχοθεραπευτές από την Ελλάδα, οι οποίοι οργάνωσαν σεμινάρια για γονείς και μαθητές (Ρ4 και S1) πάνω σε θέματα που τους απασχολούν.

μ) Να αναλάβει πρωτοβουλίες για νέες δραστηριότητες (παιχνίδια προσμοιώσεων διαδικασιών ΕΕ) προς όφελος και των άλλων γλωσσικών τμημάτων, σε συνεργασία με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων και γονείς άλλων γλωσσικών τμημάτων.

ν) Να καταρτίσει έναν επικαιροποιημένο εσωτερικό κανονισμό βασιμένου στην εμπειρία του απερχόμενου ΔΣ και ο οποίος θα προταθεί προς έγκριση από το νέο ΔΣ.

ξ) Να οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς του νηπιαγωγείου αναφορικα με τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, αλλά και για την παρουσίαση των υπηρεσιών της ΑΡΕΕΕ.

ο) Να βρει νέο χορηγό για να διασφαλίσει την έγκαιρη και δωρεάν μεταφορά των σχολικών βιβλίων για τους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου .

π) Να διασφαλίσει για πρώτη φορά την έγκαιρη απόσπαση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω συνεχών επαφών με το Υπουργείο Παιδείας και τους Εθνικούς Επιθεωρητές.

Β. Δυσκολίες – Προκλήσεις

Οι προαναφερόμενοι στόχοι επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο πρωτοφανούς ρευστότητας στο ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και υπηρεσιακό επίπεδο (επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας στις Βρυξέλλες το Μάρτιο 2016 με αλλαγή του καθεστώτος εισόδου των γονέων στο σχολικό περίβολο, παρατεταμένη μεταβατική περίοδος πριν και μετά την αλλαγή Διεύθυνσης του σχολείου το Σεπτέμβριο 2016, αντικατάσταση του Αρχηγού της ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Ανώτατο Συμβούλιο – εθνικού επιθεωρητή πρωτοβάθμιας τον Ιούλιο 2016, κυβερνητικός ανασχηματισμός στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) το Νοέμβριο 2016).

Η Ένωση λειτούργησε ως συλλογικός φορέας παρακολούθησης και συνδρομής στις προσπάθειες των εκπροσώπων του ελληνικού τμήματος στο Δ.Σ. της ΑΡΕΕΕ, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει την πολύ τιμητική εμπιστοσύνη της ευρύτερης πλειοψηφίας των εκπροσώπων των τάξεων στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) της 19ης Ιανουαρίου 2016. Η «παράλληλη» ενασχόληση των μελών του Δ.Σ. δεν αποδυνάμωσε την αποτελεσματικότητα της δράσης στο εσωτερικό επίπεδο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα θέματα είναι ενιαία και η πολιτική αντιμετώπισης κοινή.

Όσον αφορά τα κύρια ζητήματα λειτουργίας του ελληνικούό τμήματος, η επαγρύπνηση του Δ.Σ. της Ένωσης για την πορεία των προκηρύξεων των προς απόσπαση εκπαιδευτικών ήταν διαρκής. Παρακολούθησε, ακόμη και στη διάρκεια των θερινών διακοπών, όλες τις σχετικές εξελίξεις μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) της Κ.Υ του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και των εθνικών επιθεωρητών, εκφράζοντας με πιεστικό τρόπο προς όλους τους ιθύνοντες τα αιτήματα για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η πολύ πρόσφατη υπογραφή (18 Νοεμβρίου 2016) του πίνακα των αποσπασμένων μαθηματικών αποτέλεσε την πρώτη θετική εξέλιξη, ενώ η προεπιλογή των δασκάλων από την αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας περί τα τέλη του 2016.

Η συνεργασία με όλους τους εθνικούς επιθεωρητές Ελλάδας και Κύπρου συνεχίστηκε με εποικοδομητικό τρόπο αποσκοπώντας στην ανάδειξη των όποιων στοιχείων δυσλειτουργίας στην καθημερινή σχολική ζωή και στην υλοποίηση προτάσεων βελτίωσης. Το Δ.Σ. παρείχε διεξοδική ενημέρωση για τις θέσεις των γονέων προετοιμάζοντας παράλληλα τη βάση εθνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο. Στο ίδιο πλαίσιο τέθηκαν με επίταση ζητήματα που άπτονται της ποιότητας των σπουδών (με έμφαση στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της) καθώς και της αξιολόγησης και συστηματικής επιθεώρησης του εκπαιδευτικού έργου, πάντοτε με επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της διεύθυνσης του σχολείου στις σχετικές διαδικασίες.

Το πρόγραμμα επιμορφωτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων που καταρτίσθηκε από τον Ιανουάριο 2016 και για όλη τη σχολική χρονιά 2016-2017 αποτελεί ένα μοναδικό – στα πρόσφατα χρονικά – αποτέλεσμα διαρκούς διαλόγου της Ένωσης με τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές τους αξιοποιώντας τις σημαντικές ιδέες εθελοντών γονέων και ικανοποιώντας τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Για την επόμενη χρονιά προγραμματίζονται ήδη η συμμετοχή μαθητών του ελληνικού τμήματος σε projects που οργανώνουν συνεργαζόμενα σχολεία καθώς και οι επισκέψεις των μαθητών σε διεθνείς οργανισμούς με έδρα τις Βρυξέλλες.

Τέλος, διασφαλίστηκε η έγκαιρη δωρεάν μεταφορά των νέων σχολικών βιβλίων το Σεπτέμβριο 2017, με τις συντονισμένες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και της Ένωσης και την βοήθεια της μεταφορικής εταιρείας του κυρίου Βεινόγλου.

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΕΩΝ

Α. Λειτουργία Δ.Σ.

Στην εσωτερική λειτουργία το Δ.Σ. λειτούργησε με σαφή εκχώρηση και καθορισμό των καθηκόντων στη βάση ενός νέου εσωτερικού κανονισμού, που συνέβαλε αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία του. Οι σχέσειςΟ επαγγελματισμός των μελών του διακρίθηκαν για τη σύμπνοια, την αλληλοκατανόηση και τη συλλογικότητα επιτυγχάνοντας παράλληλαεπέτρεψε την πολυφωνία, τον συγκερασμό στη διατύπωση θέσεων, τον συντονισμό της δράσης εντός του ελληνικού τμήματος και την αρραγή συνεργασία στο πλαίσιο της ΑΡΕΕΕ.

Β. Επικοινωνία

Το Δ.Σ. της Ένωσης υιοθέτησε και υλοποίησε μια νέα πολιτική επικοινωνίας χρησιμοποιώντας ως προσθέτοντας μια σελίδα facebook (https://www.facebook.com/EEbxl3) στα ήδη υπάρχοντα απο το 2016 κανάλια επικοινωνίας της: ιστοσελίδα της Ένωσης http://elparentsbxl.eu, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης https://twitter.com/elparentsbxl και τις λίστες επικοινωνίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μειώσαμε τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνουμε στους γονείς επικεντρώνοντας στα σημαντικά και ουσιαστικά, ενώ παρείχαμε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομερές υλικό στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας ρόλους βελτιώσαμε την αμεσότητα στην απόκριση του Δ.Σ. και διευκολύναμε την επικοινωνία με τους γονείς. Εισήγαμε την χρήση συνεργατικών εργαλείων (google docs, polls, surveys) επιτρέποντας και επιζητώντας την συμμετοχή των γονέων στο έργο της Ένωσης (ομάδες εργασίας, κτλ.)

Γ. Εκδηλώσεις

Το Δ.Σ. ξεκίνησε, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στοχευμένων εκδηλώσεων και μακρόπνοων συνεργασιών με εξωτερικούς φορείς με στόχο τον εμπλουτισμό της γνώσης και εμπειριών μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, την καλύτερη δικτύωσή τους με πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και την ανάδειξη του σχολείου – μεσοπρόθεσμα – σε σχολείο αναφοράς και αριστείας. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της Ένωσης:

 • Oργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες, θεατρικά σχήματα και διακεκριμένους επιστήμονες (βλ. Παράρτημα Α)

 • Eθεσε τις βάσεις συνεργασίας με μια σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα (βλ. σελίδα 14)

 • Ξεκίνησε συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και με συλλόγους των Βρυξελλών για κοινές δράσεις (βλ. Παράρτημα Βσελίδα 15)

 • Οργάνωσε οκτώ (8) ομάδες πρωτοβουλίας – συνεργασίας γονέων σε συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητας (βλ. σελίδα 16)

Δ. Ταμείο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έθεσε ως προτεραιότηταπιστό σ την χρηστή διαχείριση και την διαφάνεια, ακολούθησε κατά γράμμα τους αυστηρούς κανόνες για την έγκριση δαπανών που το ίδιο έθεσε την προηγούμενη χρονιά. Η πολιτκή αυτή σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη στήριξη από τα τμήματα μέσω των εκπροσώπων τους, επέτρεψε την υποστήριξη ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη δημιουργία μιας στέρεης οικονομικής βάσης για την επόμενη χρονιά.

Έτσι καθόρισε, μέσα στον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ., κανόνες για την έγκριση δαπανών και έκανε διαφανή όΟλα τα έξοδα (πράξεις και παραστατικά) καθώς καιι την η κατάσταση του ταμείου είναι διαθέσιμα μέσω ειδικής σελίδας στο διαδίκτυο, ανοιχτής σε όλους τους γονείς

https://drive.google.com/drive/folders/0B9qojrP4zD3uY3ZVOUZHbkNYZVk

Στη μέρα της Γενικής Συνέλευσης, με πληρωμένα όλα τα έξοδα και χωρίς καμία υποχρέωση, το ταμείο ανέρχεται σε 1920 Ευρώ (περιλαβανομένων των εσόδων της ημέρας βιβλίου που προορίζονται για αγορά βιβλίων για την βιβλιοθήκη του σχολείου)

Ε. Βιβλιοθήκη

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συνέχισε την προσπάθεια οργάνωσης της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Τμήματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτό:

 • Διοργανώθηκε με επιτυχία η Γιορτή Βιβλίου (29 Νοεμβρίου) σε στενή συνεργασία με τους συντονιστές Βιβλιοθήκης των άλλων γλωσσικών τμημάτων. Τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή θα διατεθούν για την ενίχυση της βιβλιοθήκης

 • Συστάθηκαν και συντονίστηκαν ομάδες εθελοντών για το πρόγραμμα «Blind Date with a book», πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν όλα τα γλωσσικά τμήματα του Δημοτικού τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2017.

 • Τον Ιούνιο του 2017 ολοκληρώθηκε η παραγγελία λογοτεχνικών βιβλίων για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με βάση τις ανάγκες της βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς. Τη λίστα των βιβλίων μπορείτε να βρείτε συνημμένη…

 • Η διαδικασία καταλογογράφησης των παλαιών βιβλίων είναι σε εξέλιξη, σε στενή συνεργασία με τις υπεύθυνες Βιβλιοθήκης Δημοτικού και Γυμνασίου του Σχολείου.

 • Βιβλία που προέρχονται από δωρεές γονέων καταγράφονται και ταξινομούνται.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές γονείς χάρη στους οποίους διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Και συγκεκριμένα:

 • Για την αδιάκοπη παρουσία και συμβολή τους στο πρόγραμμα Lunch Hours, τη Δευτέρα και την Τρίτη τις κυρίες Αθανασιάδου Ηλιάνα, MaryAnn Van Asche και Ζορμπά Νάντια.

 • Για το πρόγραμμα «Blind Date with a book», τις κυρίες Σαρακινίδου Βαρβάρα, Κόφφα Βίκυ, Αθανασιάδου Ηλιάνα, Αραμπατζή Βίκη.

 • Για την καταλογογράφηση, τις κυρίες Ζαρβαλά Χαρά (με τη δική της πρωτοβουλία και υπό την επίβλεψή της ξεκίνησε το πρόγραμμα), Σαρακινίδου Βαρβάρα, Κόφφα Βίκυ, Αθανασιάδου Ηλιάνα, Αραμπατζή Βασιλική, Στεργιούλη Ελεάννα, Τσουγκράνη Δήμητρα

 • Για τη Γιορτή Βιβλίου Νοεμβρίου 2016 και 2017, τους Μάστορα Γιώργο, Μουντζιά Αγγελική, Αθανασιάδου Ηλιάνα, Ζορμπά Νάντια, Στεργιούλη Ελεάννα, Κόφφα Βίκυ, Ζορμπά Νάντια, MaryAnn Van Asche, Μαυρουδή Μανουέλα, Μπαλοπούλου Παναγιώτα, Γαγάτση Ελίζα, Τελειώνη Δάφνη, Συνοδινού Ιφιγένεια, Αυγουστίδου Βασιλική, Κάτσικα Μάρω, Αραμπατζή Βίκη, Μαστραντώνη Μπέσυ, Αγγελική Βορριά, Παναγιώτη Κεχαγιόγλου, Βασιλική Κολλιά, Κοσσιαβέλου Βασιλική, Παπαγιάννη Γεωργία, Ευσταθίου Λένα και Ιωάννη Μαργαρίτη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντονιστές διδασκόντων Δημοτικού και Γυμνασίου, κ. Δημητρίου Ματθαίο (2016-2017) και κ. Παπαδοπούλου Μαρία (2017-2018), και Γυμνασίου, κ. Καρμίρη Φωτεινή και κ. Λαζαρίδη Κωνσταντίνο για τη συνεργασία και τις υποδείξεις τους.

Τις θερμές ευχαριστίες μας στις νηπιαγωγούς του σχολείου μας, κ. Γκολφινοπούλου Γεωργία και Αραμπατζή Δήμητρα για την άψογη συνεργασία τους.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω προσπαθειών, η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Τμήματος εμπλουτίστηκε και έγινε λειτουργική για μαθητές και εκπαιδευτικούς .  Για πρώτη φορά είναι εφικτή η αναζήτηση ελληνικών τίτλων βιβλίων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Σχολείου.

Ε. Παιδαγωγικά θέματα

Τα κύρια αποτελέσματα της περιόδου συνοψίζονται ως εξής:

Υποβολή ενημερωτικού σχεδίου θέσων στην επιθεωρήτρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίας Βαρβάρας Νίκα, για την παρουσίαση των θεμάτων που απασχολούν το δημοτικό.

Διασφάλιση για πρώτη φορά της έγκαιρης απόσπασης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συνεχών επαφών με τους Υπουργείο Παιδείας και τους Εθνικούς επιθεωρητές.

Ανελλιπής συμμετοχή στην Ομάδα Παιδαγωγικών θεμάτων της ΑΡΕΕΕ και συνεργασία με άλλα γλωσσικά τμήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της γλωσσικής πολιτικής των ευρωπαϊκών σχολείων (εισαγωγή δραστηριοτήτων στην L2 στο νηπιαγωγείο, διδασκαλία της L3 ήδη από το δημοτικό, δυνατότητα για μαθητές που έχουν προχωρημένη γλωσσική επάρκεια στις L2 και L3 στο γυμνάσιο να πετύχουν ένα ανώτερο επίπεδο με τη βοήθεια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κλπ.)

α. Αποτελέσματα δράσης στο

Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Νηπιαγωγείου / Δημοτικού

 • Στενή συνεργασία και συντονισμός με άλλα γλωσσικά τμήματα μέσω της ομάδας εργασίας της ΑΡΕΕΕ για το Δημοτικό. Υιοθέτηση από το σχολείο προτάσεων αναφορικά με την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό (παγκάκια φιλίας, αυτοκόλλητα στις σκάλες, σχολικοί διαμεσολαβητές) και την πληροφορική (συμμετοχή στην Εβδομάδα Κώδικα και διοργάνωση σεμιναρίων προγραμματισμού για τους μαθητές των Ρ3, Ρ4 και Ρ5).

 • Τέθηκαν επίσης διάφορα θέματα που επισήμαναν οι γονείς του ελληνικού τμήματος, ενδεικτικά αναφέρονται: τα πρόβλήματα στάθμευσης των γονέων λόγω της απαγόρευσης χρήσης του πάρκινγκ του σχολείου, τα προβλήματα μετάβασης από την Ρ5 στην S1 με έμφαση στα μαθηματικά, πιθανά κενά στο επίπεδο της LII κατά τη μετάβαση στην S1, η ανεπαρκής διδασκαλία ιστορίας και γεωγραφίας στο δημοτικό, το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος των Ευρωπαϊκών ωρών και τα νέα σχέδια του σχολείου, η μη συστηματική διδασκαλία μουσικής, εικαστικών και γυμναστικής και η δυνατότητα οργάνωσης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της διδασκαλίας τους, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών στην Ρ5 στο πλαίσιο του ‘Ανακαλύπτω τον κόσμο’, η ενίσχυση και πιο συστηματική διδασκαλία της πληροφορικής, τα κριτήρια και η διαδικασία ανάμιξης των τάξεων στο δημοτικό, η δημιουργία νέου μοντέλου ταμείου (ίδρυση μιας ASBL από το σχολείο, οι έγκαιρες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και η αλλαγή προορισμού για το σχολικό ταξίδι στην Αγγλία στην Ρ5.

β. Αποτελέσματα δράσης στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Γυμνασίου

 • Στενή συνεργασία και συντονισμός με άλλα γλωσσικά τμήματα μέσω της ομάδας εργασίας της ΑΡΕΕΕ. Τα θέματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Γυμνασίου περιλαμβάνουν ιδίως : τη μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του συστήματος αξιολόγησης, τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, απουσίες εκπαιδευτικών, καθεστώς και αξιολόγηση αναπληρωτών καθηγητών και επιτόπιου προσωπικού, το πρόβλημα της διδασκαλίας πληροφορικής ή μουσικής στην L3 στις S1, S2, η πιο συχνή χρήση του συστήματος SMS από τους καθηγητές (με υπόσχεση για υλοποίηση από όλους τους καθηγητές από το Φεβρουάριο του 2017), η μετάθεση των ημερομηνιών εξετάσεων που συνέπεσαν με την εβδομάδα της Διακαινησίμου 2016, το θέμα των ναρκωτικών και διάφορων εθισμών στο Γυμνάσιο, σχετική ενημέρωση και παρουσιάσεις στις τάξεις S4 – S7, το στρες και οι αποτυχίες μαθητών που παραμένουν στην ίδια τάξη. Αναγνώριση του προβλήματος του επιπλέον φόρτου για τις εξετάσεις της S5 λόγω περιορισμένου αριθμού ημερών για όλα τα μαθήματα.

 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων S4 – S7, όσον αφορά τη παραμονή των ίδιων καθηγητών για τα μαθήματα του BAC στις δύο τελευταίες τάξεις. Συζήτηση για το πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μαθητών είτε περιορισμένης διάρκειας είτε χωρίς χρονικό περιορισμό. Η εναρμόνιση του συστήματος του BAC και η χρήση κοινών ερωτήσεων στα 14 Σχολεία καθώς και η προετοιμασία των διορθωτών του BAC.

ΣΤ. Συμμετοχή στο Δ.Σ. APEEΕ

Το ελληνικό τμήμα εκπροσωπήθηκε από πέντε μέλη στο Δ.Σ. της APEEΕ κατά την φετινή χρονιά, ενώ τρία από αυτά διατέλεσαν παράλληλα και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης (Πρόεδρος, εκπρόσωποι ελληνικού τμήματος για το δημοτικό και το γυμνάσιο). 

Η συμβολή των Ελλήνων μελών στο Δ.Σ. της ΑΡΕΕΕ υπήρξε καθοριστική για την επίτευξη των στόχων και την ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών που διαχειρίζεται η οργάνωση (εστίαση, μεταφορές και μετασχολικές δραστηριότητες). Οι Έλληνες εκπρόσωποι κάλυψαν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΑΡΕΕΕ με συνεχή παρουσία και ενεργή συμμετοχή σε όλες τις ομάδες εργασίας της ΑΡΕΕΕ, αλλά και στην Παιδαγωγική Επιτροπή. Μέσω της Ένωσης επιτεύχθηκε η ταχεία αλλά και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού τμήματος για όλες τις εξελίξεις, ενώ οργανώθηκε με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο η συνδρομή των Ελλήνων γονέων σε πρωτοβουλίες και δράσεις της ΑΡΕΕΕ. Συνοπτικά, η δραστηριότητα των Ελλήνων εκπροσώπων επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς:

Εστίαση. Εκπόνηση, υιοθέτηση και εφαρμογή της νέας διατροφικής πολιτικής της ΑΡΕΕΕ για τη σχολική καντίνα. Το σχετικό έγγραφο πολιτικής, που αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης επεξεργασίας με τη σημαντική συμβολή εθελοντών του τμήματός μας, αποσκοπεί στο να καταγράψει τις παρατηρήσεις γονέων και μαθητών για το φαγητό της καντίνας και να δημιουργήσει ένα σαφές πλαίσιο κανόνων, ώστε τα παιδιά να τρώνε καλά και κυρίως υγιεινά στο σχολείο.  Η νέα διατροφική πολιτική αποτελεί πλέον την βάση τόσο για την κατάρτιση των μενού, όσο και για την προετοιμασία των γευμάτων. Ο ενισχυμένος ρόλος της διατροφολόγου θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Μεταφορές. Ορισμός εκπροσώπου του ελληνικού τμήματος στο Δ.Σ. ως υπεύθυνου τομέα μεταφορών. Εισαγωγή συστήματος γεωεντοπισμού (GPS) στα σχολικά λεωφορεία και καταγραφή της θέσης τους κάθε χρονική στιγμή, της ταχύτητας με την οποία κινούνται, του χώρου βραδινής στάθμευσης, καθώς και ενημέρωση των δρομολογίων. Έμφαση στην ασφάλεια με τη συνδρομή δύο γονέων εθελοντών από το ελληνικό τμήμα: δύο σεμινάρια για οδηγούς και συνοδούς, εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες. Σημαντική ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των συνοδών των λεωφορείων, ακόμη και για την δεύτερη αναχώρηση του γυμνασίου. Επανεξέταση και βελτιστοποίηση όλων των δρομολογίων των λεωφορείων, με σκοπό να αποφευχθεί η υπερφόρτωση κάποιων γραμμών και η υπερβολική διάρκεια των διαδρομών.

Μετασχολικές δραστηριότητες. Δημιουργία νέων δραστηριοτήτων (καλλιτεχνικού και ελληνικού ενδιαφέροντος). Καλύτερη ευελιξία και υποστήριξη απέναντι σε γονείς με ιδιαίτερες ανάγκες και οικογενειών που η εγγραφή τους στο σχολείο έγινε μετά τις θερινές διακοπές.

 

Με πρωτοβουλία, οργάνωση και παρακολούθηση από μέλη του ΔΣ οργανώθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τις εγγραφές και τις πληρωμές σε όλες τις υπηρεσίες της APEEΕ. Η διαχείριση της υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο αναμένεται να συμβάλλει στην έγκαιρη παράδοση του νέου συστήματος, για να χρησιμοποιηθεί για τις εγγραφές του επόμενου σχολικού έτους.

 

 

ΙΙΙ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017-2018)

Κατά την επόμενη περίοδο σχεδιάζεται η συνέχιση της προσπάθειας για την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και της ποιότητας των σπουδών με βάση τους ακόλουθους άξονες:

α) Πλήρωση των διδακτικών αναγκών με την εξασφάλιση των ικανότερων και καταλληλότερων εκπαιδευτικών – έμφαση στην τακτική αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού

β) Αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών σε όλες τις κατευθύνσεις με την εξασφάλιση της συνέργειας των εθνικών επιθεωρητών – επιδίωξη της αύξησης συμμετοχής σε μαθητικούς διαγωνισμούς όλων των κλάδων

γ) Παρακολούθηση των συστηματικών απουσιών εκπαιδευτικών και λήψη μέτρων έγκαιρης αναπλήρωσης

δ) Ευρύτατη ενημέρωση των γονέων για τις αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο ευρωπαϊκό απολυτήριο

ε) Ολοκλήρωση της υλοποίησης των προϋποθέσεων ασφαλείας του σχολείου και κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό – βελτίωση υποδομών και υγιεινής – έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών.

Παλεύουμε για ένα σχολείο ποιότητας, εξωστρέφειας, διασύνδεσης με τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες αλλά και με έμφαση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία χωρίς αποκλεισμούς. Για ένα σχολείο όπου θα γίνεται απολύτως σεβαστή η προσωπικότητα και οι ειδικές ικανότητες και δεξιότητες των μαθητών.

Ο δρόμος μας έχει ακόμη σημαντικές προκλήσεις και θα χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι μαζί! Η συνδρομή όλων των μελών είναι αναγκαία. Δεν περισσεύει κανείς και καμία!

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Ελληνικού Τμήματος,

Αναστάσιος Παπαδόπουλος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2016-2017

18 Φεβρουαρίου – Διάλεξη του λογοτέχνη Χρήστου Χωμενίδη (στις τάξεις S6-S7)

19 Φεβρουαρίου – Διάλεξη του Καθηγητή φυσικής (ULB), κυρίου Nίκολη (στην τάξη S4)

25 Φεβρουαρίου και 20 Ιουνίου – Διάβασμα παραμυθιών, παιχνίδια και κατασκευές από το λογοτέχνη Χρήστο Δημόπουλο (στις τάξεις Μ1-Μ2- Ρ1-Ρ2)

14 Απριλίου – Διάλεξη του Προέδρου των Ελλήνων Γιατρών Δίχως Σύνορα, Χρήστου Χρήστου (στις τάξεις S4-S7)

7-8 Ιουνίου – Διάλεξη της λογοτέχνης Κατερίνας Κaριζώνη (στις τάξεις Ρ1, P2, P4, S1)

24-25 Οκτωβρίου – Συμμετοχή Ελλήνων μαθητών στο Model United Nations της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (τάξη S5)

11 Νοεμβρίου – Διάλεξη του Καθηγητής φυσικής (CERN) Ιγνάτιου Αντωνιάδη (για την τάξη S6)

14-15 Νοεμβρίου – Πρώτος κύκλος σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων της «Σχολής Γονέων» με ομιλήτρια την ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μαλικιώση – Λοίζου (πρώτη μέρα για γονείς δημοτικού και η δεύτερη για γονείς γυμνασίου).

18 Νοεμβρίου – Ο Έλληνας δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνος Σισιλιάνος απευθύνθηκε στους μαθητές του Γυμνασίου (τάξεις S2 – S7)

21-25 Νοεμβρίου – Επίσκεψη του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά (στις τάξεις του Δημοτικού – S1/S2)

24 Νοεμβρίου – Διοργάνωση «Γιορτής βιβλίου» Δημοτικού 2016

24 Νοεμβρίου – Μαθητικός διαγωνισμός μετάφρασης (Ε. Επιτροπή)

26 Νοεμβρίου – Έκθεση επαγγελμάτων για μαθητές S4-S7

11 Δεκεμβρίου – «Μήδεια», θεατρική παράσταση σε συνεργασία με τον «Ελληνικό Κύκλο» (θέατρο de Lijsterbes, Kraainem)

20 Ιανουαρίου 2017 – Επίσκεψη του συγγραφέα, θεατρικού κριτικού και μεταφραστή έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας Κώστα Γεωργουσόπουλου (για τους μαθητές Γυμνασίου)

6-7 Φεβρουαρίου 2017 – Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων της «Σχολής Γονέων» με ομιλήτρια την ψυχολόγο και συστημική-οικογενειακή θεραπεύτρια, κυρία Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου

Μάρτιος 2017 Σταμάτιος Μ. Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Τάξη Θετικών Επιστημών, Head Emeritus and Principal Staff, Principal Investigator, NASA: Voyager 1, 2 LECP; CassiniMIMI, Applied Physics Laboratory, Johns Hopkins University

27-28 Μαρτίου 2017 – Τρίτος κύκλος σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων της «Σχολής Γονέων» με ομιλητή τον κοινωνικό λειτουργό – ψυχοθεραπευτή Χρήστο Καραπιπέρη

Μάρτιος 2017 Διάλεξη – συζήτηση με τους μαθητές Γυμνασίου του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέα Θανάση Βαλτινού

Απρίλιος – Μάϊος 2017 – Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Πρώτη φορά σινεμά” – εισαγωγή στον κινηματογράφο για τους μαθητές Γυμνασίου με υπεύθυνο τον κύριο Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Β. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,

Προτάσεις Anatolia College για συνεργασία με το ΕΣ

MUN http://www.anatolia.edu.gr/cms.jsp?CMCCode=010102020604&extLang=

Προσομοίωση επιστημονικού συνεδρίου (ACSTAC) http://www.acstac.gr

Αγώνες λόγου στα Ελληνικά – πληροφορίες για την περσινή διοργάνωση http://www.anatolia.edu.gr/cms.jsp?CMCCode=010102020606&extLang=

Προτάσεις Σχολής Μαντουλίδη για συνεργασία με το ΕΣ

Συμμετοχή στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς, Κωσταντινούπολη, 29.03 – 02.04 2017, www.zografeio.mandoulides.edu.gr

Προτάσεις συνεργασίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το ΕΣ

Παρουσιάσεις από γονείς υπαλλήλους Ευρωπαϊκών οργάνων σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά τμήματα των τμημάτων Νομικής, Ευρωπαϊκών και Βαλκανικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη

Ομιλίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού από Έλληνες Καθηγητές για μαθητές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, τάξεις S5-S7, Βρυξέλλες

Γ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΣΥΛΛΛΟΓΟΥΣ / ΔΙΚΤΥΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

1. Δίκτυο Ελληνόφωνων Υπαλλήλων ΕΕ «ΑΓΟΡΑ» – Συν-διοργάνωση επίσκεψης των Γιατρών Δίχως ΣύνοραΕπικοινωνία δράσεων, συνεργασία για επισκέψεις καθηγητών πανεπιστημίων για επαγγελματικό προσανατολισμό από το 2018 και μετά

2. «Ελληνικός Κύκλος» – Συν-διοργάνωση θεατρικής παράστασης ΜΗΔΕΙΑ

3. «12 ώρες για την Ελλάδα» – Συν-διοργάνωση προσφοράς κερδών από τις πωλήσεις κατά την “Ημέρα του Βιβλίου” για την αγορά πετρελαίου για ένα σχολείο στην Ελλάδα

4. Βιβλιοπωλείο «Περίπλους» – Συνεργασία στην “Ημέρα του Βιβλίου” και στην φιλοξενία εκδηλώσεων (Σχολή Γονέων 15ης Νοεμβρίου 2016)

5, «Σχολή Hill Αθηνών» – συνεργασία για την οργάνωση εργαστηρίου μυθολογίας στο δημοτικό σχολείο και προγραμματισμός πλαισίου ευρύτερης συνεργασίας στα επόμενα χρόνια

Δ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ